21 Ocak 2012 Cumartesi

Sadık Yemni - Metros



Sadık Yemni - METROS

Metros – Everest Yayınları (2002)

Türü: Polisiye, bilimkurgu, fantezi, korku, gerilim, ‘action’, mistisizm.

650 sayfa

Sadık Yemni hakkında tüm bilgi için: www.sadikyemni.net







2002 Amsterdam. Dört Amsterdamlı bir gün metroda garip bir ışından etkilenip değişime uğrarlar. Zekaları, fizik güçleri artar ve bir misyon için uyarlanırlar.
Olayın aslı 7000 yıl öncesine dayanmaktadır.Uzaydan gelen bir sonda sonradan İstanbul olacak yerde zeka taşıyan canlıları toplayıp götürme işlemine başlar. O sırada mutasyonla bedensiz zekalara dönüşmüş olan Ceanlar çok kayıp verme pahasına bu sondayı suların dibine gömmeyi başarırlar. Toplayıcı aygıt tarih boyunca defalarca aktifleşir ve kendine misyon insanları yaratır. Son fışkırma ikinci dünya savaşı sırasında olmuştur. İstanbul’daki Alman konsolosluğu bu müstesna teknik olayın fizik delillerini Berlin’e yollar. Bu sırlar oradan Rusların eline geçer. Meselenin niteliğini kavramaları zaman alır. 1990 başlarında İstanbul boğazında yatan sondayı keşfederler. Oraya yakın evler kiralayıp tüneller kazarlar. Amerika bunu iki yıl farkla keşfeder ve Rus bulgularına el koymak için planlarını yapar.

Amsterdam olayı patlak verince Amerikalı ajan Jeff Crimson Amsterdam’a gelir ve Hollandalı meslektaşı Gerard Mol ile işbirliği yapar. Bu arada Cean soyunun yaşayan son temsilcisi Korgi metroda etkilenen kimseleri temizlemeye başlar. Anneke Bitterbot adlı 20 yaşındaki bir genç kız hem gizli servislerin, hem de Korgi’nin elinden kurtulup İstanbul’a kaçmayı başarır.
Jeff Crimson ve Korgi arkasından İstanbul’a giderler. Şimdi menfaatleri çatışan dört disiplin vardır artık. Amerikalılar, Ruslar, Korgi ve gücü inanılmaz artmış Anneke Bitterbot.

_____________________________________________________________________________

O akşam Amsterdam'da 83 numaralı metro aracına binen onlarca kişiden dördü, dünyanın gidişatını kökünden değiştirmek için seçildiler. Ama bir güç, bazı yolcuların bu metro aracına binmelerini engelledi. Bir canki ile metro sürücüsü Stefan Boekbinder, en imkansız hayallerini gerçekleştirme şansını yakaladılar. O sırada yirmi yaşındaki kadın terminatör Anneke Bitterbot da kim bilir kaçıncı defa sahneye çıkmaktaydı... İnsanlık yazılı tarihin eşiğine yeni gelirken, yani İstanbul'da Boğaz yeni ortaya çıkarken, Samanyolu galaksimizin merkezinden kopup gelen uzay aracının amacı neydi? İnsandan çok daha gelişmiş bir türün son temsilcisi olan dünyalı Korgi'nin bu kez karşısındaki en büyük düşman ise teknoloji. Korgi, 1204, 1518 ve 1939 yıllarında ortaya çıkan seçilmişlerin tümünü iptal etmişti. Peki, bu kez 7000 yıllık misyonunda yine başarılı olabilecek miydi? Amerikalılarla Ruslar, İstanbul'da kazdıkları tünellerde neyin peşinde olduklarının ne kadar bilincindeler? Amerikalı bilim insanı Jeff Crimson, ekibinin aslında hangi amaçla seçilmiş olduğunu neden bilmiyor? Dünya teknolojisi bu anlaşılmaz yapıdaki nesneyi denetim altında tutabilecek durumda mı? Ve elimizde onu yok edebilecek bir silah mevcut mu?

Metros, Sadık Yemni'nin Amsterdam'da başlayıp İstanbul'da sona eren, balina nefesli romanı.

_________________________________________________________

Ekşi Sözlük



sadık yemni'nin yeni kitabı. muska ve öte yer'le açtığı yolda, yazarın sevdigi karakter sarp sapmaz olmadan ilerlediği yeni macerası. yazarın polisiyesi amsterdam'ın gülü'nün tersine diğer gizem kitaplarında kullandığı çok kişilikli tanrı modu anlatımına dönmesi babında önemli olan, zaman zaman öte yer'e göndermeler yapan kitap. 664 sayfalık kütlesiyle kesintisiz bir okumayla 7-9 saat arası bitmesi olası görülen eser.







sadık yemni'nin yazdığı ilginç bilim-kurgu romanı. amsterdam metrosunda başlayan hikaye, dünyamızda varlığını sürdüren bazı "üstün" varlıkların çatışmasını konu alıyor. kitap finalini istanbul'un tanıdık sokaklarında yapıyor.
üslüb olarak biraz ağır sayılabileceğini, kurgusunun biraz karışık olduğunu söyleyebilirim; yine de bu tarzı sevenlerin kaçırmaması gereken bir roman.


edebiyatımızda, "cümbüşlü tirildeme" makamında yazılan ilk eser... *
muska, ote yer ve yatir'dan sonra biraz farklı, ne bileyim daha batılı gelen, ama okunası - sevilesi roman...




www.sadikyemni.net








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder