21 Ocak 2012 Cumartesi

Erkut Deral - Gece Gelini

Erkut Deral -GECE GELİNİ

OKUYANUS YAYIN
Yayın Yılı: 2006
Baskı Tarih: Mart 2006
184 sayfa
__________________________________________________________________


Yapma! Sonra seni öldürmek zorunda kalacağım...

Kendi kanımızla uyumlu olmayan korku öğeleri kanımız dondurmuyor, oysa bu ülkenin kendi kültüründe öyle çok öyle farklı korku öğesi var ki...

Erkut Deral, Beyoğlu'nda geçen ilk romanı Kötü Ölü'den sonra Anadolu ve Rumeli folklorunda yaygın bie batıl inanç imgesi olan "Al Karısı" üzerine yazdığı Gece Gelini ile yine kanımız donduracak. Erkut Deral okuyucuyu kendi kültürünün korku öğeleriyle karşılaştırarak çağda Türk korku edebiyatının en önemli ismi olmaya devam ediyor.

Hüseyin Rahmi Gürpınar'dan beri ilk kez Hollywood'dan ve Batı'dan aşırılmamış bir korku edebiyatı ile karşı karşıyayız...

"Bunlar ne yapıyorlardı böyle?"

Kamçı acımasızca inip kalkıyordu. Hayvan direğe bağlı başını kıpırdatmaya çalıştı ve bir kez daha böğürdü. Akkadın'ın elindeki kamçı, hayvanın sırtında bir kez daha şakladı. Hem de bu sefer daha kuvvetlice... Sonra Akkadın kamçısını bıraktı, gidip genç gelinin elinde bakır sahanın kapağını açtı. İçindeki boza kıvamındaki şeyi eline buladı sonra dönüğ hayvana yaklaştır ve ineğin memelerini bununla sıvamaya başladı..."

__________________________________________________________

YORUMLAR
FRMTR
Son zamanlarda türkçe yazarları okumaya başladım ve korku türünde henüz bir türk azarımızın kitabını okumamıştım. Bu birilk oldu benim için. Kitap aslında aman aman bir korku kitabı değil. Kitaptan fazla korku beklemeyin. Kitabı size tavsie etmemin sebebi aslında yazarın dili. Oldukçahoş bir anlatımı var yazarın. Olayları aktarma ve anlatmadaki becerisi bazen zorlansa da genel anlamda iyi. Finali fazla beğenmemekle beraber kitap idare edecek kadar iyi. En azından bir türk korkusu okumak isterseniz bu kitap size tavsiyemdir. Değişik bir kitap için Gece gelini.

___________________________________________________________

Ekşi sözlük

kitabın iddiası buraya ait bir korku hikayesi sunmak, bunu yapamıyor da değil.. bir anadolu batıl inancı olan al karısı üzerine fikir olarak başarılı bir roman keza.. korku öğelerini çarpıcı bir şekilde sunma konusunda biraz eksik kalsa da kavramlar doğru kullanılmış..

pek güzel bir sinema eseri uyarlanabilir bu romandan..

__________________________________________________________

Ekşi sözlük

gotik korku ogelerinden yararlanarak yazmis oldugu ilk kitabi kotu oluile farkli bir tat birakmis olan erkut deral'in ikinci romani. hos bir anlatim dili olan, surukleyici ve bir cirpida okunabilecek bir gotik korku? romani cikmis ortaya. turkiye'de hali hazirda bu tarz romanlarin pek -hatta hic- olmadigini varsayicak olursak kesinlikle okunmasi gereken bir roman -kitap-. lakin buyuk beklentilere girmemekte fayda var, hele ki kotu olu'yu okuduysaniz size bu kitap biraz daha yalin gelebilir.

gotik korku falan dedim amma velakin kitabin bas taraflarindaki anlatim biciminde bol bol espiri mevcut ve insanin yuzunde guller actiriyor. ilginc olsa da boyle bir anlatim korku ornekleri veren/vermeye calisan bir yazar icin pek iyiye isaret degil. mizahi yon bu romanda tadinda kalmamis malesef.
kitabin en eksik noktalarindan birisi de finali olarak sayilabilir, en azindan kafamda canlandirdigim son bu degildi.

______________________________________________________

FRPWORLD

Kitap gerçekten bazı yerleri itibari ile tedirgin edici, bazen insan kendini flash tv'de gerçek kesit ile sırlar odasını izlemiş gibi oluyor ama bazen de çok içine alıyor kitap insanı... Korku romanlarını ve türk efsanelerini seviyorsanız tavsiye ederim... Ama bayanlar okurken bence daha da tedirgin oılacak, onları daha çok ilgilendircek bir söylenti üzerine yazılmış kitap... 
________

Kendi kanımızla uyumlu olmayan korku öğeleri kanımızı dondurmuyor, oysa bu ülkenin kendi kültüründe öyle çok öyle farklı korku öğesi var ki.

Erkut Deral, Beyoğlu’nda geçen ilk romanı Kötü Ölü’den sonra Anadolu ve Rumeli folklorunda yaygın bir batıl inanç imgesi olan “Al Karısı” üzerine yazdığı Gece Gelini ile yine kanınızı donduracak. Erkut Deral okuyucuyu kendi kültürünün korku öğeleriyle karşılaştırarak çağdaş Türk korku edebiyatının en önemli ismi olmaya devam ediyor.
Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan beri ilk kez Hollywood’dan ve Batı’dan aşırılmamış bir korku edebiyatı ile karşı karşıyayız…

“ Bunlar ne yapıyorlardı böyle?
Kamçı acımasızca inip kalkıyordu. Hayvan direğe bağlı başını kıpırdatmaya çalıştı ve bir kez daha böğürdü. Akkadın’ın elindeki kamçı, hayvanın sırtında bir kez daha şakladı. Hem de bu sefer daha kuvvetlice... Sonra Akkadın kamçısını bıraktı, gidip genç gelinin elindeki bakır sahanın kapağını açtı. İçindeki boza kıvamındaki şeyi eline buladı, sonra dönüp hayvana yaklaştı ve ineğin memelerini bununla sıvamaya başladı...”

Erkut Deral'ın korku edebiyatına kattığı kaliteli romanlardan biri arkadaşlar. Okuyan Us Yayınevinden satışa sunulmaya başlayan kitap özellikle korku edebiyatına ilgi duyanlar için tavsiye edilir nitelikte. Ve bir Türk yazarın elinde çıkmış olması da kitaba bizi çeken diğer bir unsur olarak nitelendirilebilir.

yorum ve saygılarımla...

__________________________________________________________________________


1 yorum: